Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Trobentica (Primula vulgaris)

trobentica (Primula vulgaris)Trobentica, ena prvih znanilk pomladi, le kdo je ne bi poznal. Kot otroci smo večkrat piskali, oz. “trobentali” nanjo in isto počnemo zdaj, ko to svoje “znanje” prenašamo na mlajši rod. Da, uganili ste, prav po tem običaju je trobentica dobila ime.

Trobentica je trajnica, ki jo najdemo rasti po travnikih, grmovju in po svetlih gozdovih. Cveti od januarja pa vse do maja. Nabiramo le venčne liste, brez zelenih delov, korenine pa jeseni oziroma tik pred cvetenjem. Očistimo jih s krtačo in vodo, vendar jih v vodo ne namakamo. Cvetove je treba nabirati pazljivo, da se ne zmečkajo. Sušimo jih v senci, prav tako tudi korenine.

Uporaba

Daljše pitje čaja s svežimi cvetovi trobentice prežene protin in revmo. Z njim blažimo migreno in krepimo srce in živce. Za srce je dobro tudi vino, v katerega smo namočili cvetove.

Čaj nadomešča vitamin C, blaži bronhitis in kašelj ter v kombinaciji z listi koprive in mladimi brezovimi listi  pri starih ljudeh čisti dihala. Prav tako blagodejno vpliva na pljučnico ter čisti kri,  ledvice in sečila in tudi odvaja seč.

Trobentico lahko uporabljamo tudi za popestritev raznih solat.